Üniversitede Bölüm Değiştirme İşlemleri 2024

Üniversitenizi değiştirmek istiyorsanız, Yatay geçiş işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenin

Bölümünüzü beğenmiyor musunuz? onun için değiştirmek mi istiyorsunuz? Bu işlemi yapmak için "Yatay Geçiş" işlemini kullanabilirsiniz. Aynı zamanda aynı işlem ile bölümünüzü değiştirme şansınızda var. 

Üniversitenizi ya da Bölümünüzü nasıl değiştireceğiniz hakkında detayları inceleyelim.

 

Üniversitenizi değiştirmek istiyorsanız bu işleme (Kurumlar) Üniversiteler arası Yatay Geçiş deniyor. Bölümünüzü değiştirme işlemine ise Programlar arası yatay geçiş işlemi adı veriliyor. 

 

Üniversiteler (Kurumlar) arası Yatay Geçiş İşlemi

Bu işlem için öncelikle not ortalamanızın yeterli olması gerekiyor. Üniversiteler arası yatay geçiş işlemi yapmak istiyorsanız kayıtlı olduğunuz programdaki not ortalamanızın en az 100 üzerinden 60 olması gerekmektedir. Daha önce başarısızlık ya da disiplinsizlik yüzünden okuldan ilişiği kesilmiş olanlar bu sisteme dahil olamıyor.

 Tabi bu geçiş işlemi sadece not ortalaması ile yapılmıyor. Taban puan uygulaması da mevcut. Yani buradaki kural, programlar arası geçişteki gibi geçmek istediğiniz üniversitedeki bölüme, en son katılan öğrencinin taban puanına eşit olması ya da onun puanından yüksek taban puanınızın olması gerekmektedir.

Ancak yine öncelik not ortalamasındadır. Kurumlar arası yata geçiş işleminde öncelik not ortalamasına verilecektir. Eğer sonra boş kontenjan kalırsa taban puana göre yerleştirme işlemi yapılacaktır. Not ortalaması bu durumda çok önemli. Daha çok çalışıp notlarınızı artırmaya çalışmalısınız.

Üniversite Bölümümü nasıl değiştirebilirim?

Üniversite sınavını kazanıp yerleştikten sonra, tekrar sınava girmeden okuduğunuz bölümü değiştirebilirsiniz. Bu geçiş işlemine programlar arası yatay geçiş işlemi denilmektedir.

Ayrıca bu geçiş işlemini okuduğunuz üniversitede başka bir bölüme geçmek için de kullanabilirsiniz. Bu işleme ise kurum içi yatay geçiş işlemi denmektedir. Kurumlar arası geçiş işleminde not ortalaması önemliydi, bölümler arası geçiş işlemlerinizde ise, taban puan geçerli olacaktır.

Farklı bir bölüme de geçmek isteyebilirsiniz. Bu süreçte geçmek istediğiniz bölümün puan türünden puanınızın hesaplanması gerekecek. Geçmek istediğiniz bölüme en son giren öğrencinin puanı ile aynı olmalı ya da daha yüksek puanınızın olması gerekecektir.

Eşit ağırlık programıyla hukuk okuyorsanız, sayısal puanınız da hesaplandıysa o zaman mühendislik okuma şansınız da bulunuyor. Burada önemli olan aranan taban puanı şartını yerine getirmiş olmanız.

Ben Pişman oldum geri dönmek istiyorum

Yatay geçiş işlemini yaptınız, herşey çok güzeldi, ancak fikriniz değişti geri dönmek istiyorsunuz.

Çok şanslısın!

Bölümünü değiştirdikten sonra senin gibi pişman olan öğrencilerin bir kez geri dönme hakkınız var. Hadi yine iyisin ? Hazırlık sınıfından son sınıfa kadar istediğin zaman başvuru yapabilirsin.

Kaydını dondurmuş olsan bile bu hakkını kullanabilirsin. YÖK’ün almış olduğu karar ile bahar döneminde bile programlar arası yatay geçiş hakkına sahipsin.


Kampüsüs

4 Blog Gönderi

Yorumlar